Alexander Techniek

De Alexander Techniek (AT) is een leermethode die je leert omgaan met fysieke en mentale spanningen.

AT helpt je oude gewoontes en automatische manieren van reageren begrijpen en veranderen.

Gaandeweg zal je je lichaam efficiënter leren gebruiken; je houding zal verbeteren en oude pijnen en spanningen zullen uit je spierstelsel verdwijnen.

Ook omgaan met stress zal beter lukken: je wordt meer bewust van je reacties en zo komen ze onder je bewuste controle.

In een les AT zal je leren detecteren hoe je via je spieren uiting geeft aan je favoriete, maar onbewust gekozen gewoontes, en zo onbedoeld pijn, ongemak, onzekerheid of een gebrek aan energie veroorzaakt.

Dit en ander disfunctioneel gedrag dat storend is voor jezelf en je omgeving  zal je leren herkennen, voorkomen en vervangen door nieuwe manieren van denken & bewegen.

Zo zal je met de Techniek de vrijheid ervaren om je doelen effectiever te verwezenlijken zònder jezelf onderweg schade te berokkenen .


“I find the Alexander Technique very helpful in my work. Things happen without you trying. They get to be light and relaxed. You must get an Alexander teacher to show it to you.”

– John Cleese, comedian and actor“The Alexander Technique really works.”

– Roald Dahl, author


Wat leerlingen vertellen

Suzanne Burdorf

Sinoloog, Kleinkunstenaar

Ik kwam bij Miguel vanwege aanhoudende schouderklachten, die mij het werken al een aantal jaar bijna onmogelijk maakten.

Miguel is een heel geduldige leraar, met veel kennis over de Techniek, enthousiasme en gevoel voor humor.

Bij Alexander Techniek blijft alles erg tastbaar, er hoeven geen vage principes te worden omarmd, en de achterliggende ideeën zijn verrassend simpel – al vraagt het toepassen ervan wel wat oefening en discipline.

Anders dan bij de kinesist leer je je echt bewust te worden van hoe je lichaam reageert op een bepaalde houding of spanning, en ook hoe het beter kan.

Deze bewustwording zorgt ervoor dat je steeds sneller kunt ingrijpen op het moment dat je jezelf toch in een ongemakkelijke houding hebt gemanoeuvreerd.

Het werd een vrolijke zoektocht naar meer rust en vertrouwen in mijn lichaam.

Ik leerde opnieuw zitten, staan, lopen en zingen op een manier die gezonder is en minder energie kost. Ik ben ontzettend blij dat ik door Miguel kennis heb gemaakt met deze benadering!

Lieze ruys

Mindfulness Trainer

AT heeft er voor mij voor gezorgd dat ik me steviger voel. Mijn lichaam voelt vaster aan, als in gegrond en stabiel, alsook mijn geest helderder en meer gericht.

Ik heb tijdens lessen vaak inzichten gekregen over mijn denken, doen en bewegen, waarmee ik dan aan de slag kan in het dagelijkse leven.

Ik kan heel verdrietig en gesloten toekomen en open en blij weer weg gaan na een les. 

AT geeft me letterlijk en figuurlijk richting; mijn lichaam voelt sterker en fitter, mijn geest soepelder en creatiever. 

Echt een aanrader!

Nico Timmermans

Bediende, Gitarist

” In eerste instantie heeft AT me verlost van jarenlange chronische nekpijn.


Na enkele jaren van regelmatige lessen ben ik geleidelijk aan ook mentaal positief geëvolueerd. Ik merk dat ik nu veerkrachtiger, creatiever, meer ontspannen en positiever in het leven sta. Dit is een evolutie die zich nog steeds voortzet!


Het unieke aan deze techniek is dat je er zelf mee aan de slag kan. Ik merk nu veel vroeger wanneer er zich spanning in mijn lichaam opbouwt en kan deze ook snel weer loslaten.

Miguel is een zeer getalenteerde leraar. Naast de standaard “hands on” (lichte aanraking en sturing met de handen), heeft hij de gave om je, met zijn creatieve beeldtaal, telkens weer iets nieuws te laten ontdekken over hoe een natuurlijke coördinatie aanvoelt.

Na een les kom je dan ook lichter en vrijer buiten!”

Emilie de Vlam

Performance artist, danser-choreografe

“Miguel gaat doortastend te werk. Met veel humor rammelt hij aan je zenuwstelsel en laat de energie verder zelf haar weg banen. Je leert opnieuw liggen en staan, en zitten, en van het een naar het andere overgaan. Hij brengt je lichaam in beweging, via een soort vertraagd skateboarden binnen in jezelf.”

Frederik Martens

Pianist

“Als beroepsmuzikant vind ik het onontbeerlijk om bewust te worden van mijn houding en zo ontspannen mogelijk te kunnen bewegen met mijn instrument. Alexandertechniek helpt mij blessures te vermijden, stress te verminderen en meer vrijheid te ervaren in beweging.”

Joke Van den haute

Bediende

“Ik heb een bureaujob waardoor stress en spanning zich snel vastzetten in mijn rug en nek. Ik was verrast dat ik na les één helemaal ontspannen en relax buiten kwam. Ik ben benieuwd wat AT nog voor mij kan betekenen.”


“Alexander’s work is of first class importance and investigation by the medical profession is imperative.”

– British Medical Journal


Hoe verloopt een les?

De AT wordt aangeleerd door gebruik van de handen van een leraar.

Deze zal je begeleiden bij eenvoudige bewegingen als rechtstaan uit een stoel of het liggen op een tafel.

Ondertussen beoefen jij het niet-doen, zodat je lichaam ervaart wat een optimalere tonus is tijdens het uitvoeren van die bepaalde handeling.

Je zal versteld staan over hoeveel minder inspanning dagdagelijkse bewegingen kosten.

Verder worden ATprincipes duidelijk gemaakt door uitleg over anatomie, beelden en filmpjes, ‘games’ en het aanbrengen van abstracte, nieuwe ideeën.

Een les AT duurt 1 uur.

Er zijn geen speciale kledingvereisten; doe gemakkelijke kleren aan.

Waar vind ik meer informatie over AT?

Check volgende links & websites:

 De vereniging voor leraren AT in België

De Nederlandse Vereniging van Leraren AT

The global online resource for the alexander technique, met interessante medische en wetenschappelijke studieresultaten over AT.


“Trying is only emphasizing the thing we already know.”


F.M. Alexander


Laten we samen wat leren


Alexander Techniek op VindEenTherapeut.be