Alexander Techniek


De Alexander Techniek (AT) is een leermethode die je leert omgaan met fysieke en mentale spanningen.

AT helpt je oude gewoontes en automatische manieren van reageren begrijpen en veranderen.

Gaandeweg zal je je lichaam efficiënter leren gebruiken; je houding zal verbeteren en oude pijnen en spanningen zullen uit je spierstelsel verdwijnen.

Ook omgaan met stress zal beter lukken: je wordt meer bewust van je reacties en zo komen ze onder je bewuste controle.

In een les AT zal je leren detecteren hoe je via je spieren uiting geeft aan je favoriete, maar onbewust gekozen gewoontes, en zo onbedoeld pijn, ongemak, onzekerheid of een gebrek aan energie veroorzaakt.

Dit en ander disfunctioneel gedrag dat storend is voor jezelf en je omgeving  zal je leren herkennen, voorkomen en vervangen door nieuwe manieren van denken & bewegen.

Zo zal je met de Techniek de vrijheid ervaren om je doelen effectiever te verwezenlijken zònder jezelf onderweg schade te berokkenen .Wat leerlingen vertellen

Nico Timmermans

Bediende, Gitarist

In eerste instantie heeft AT me verlost van jarenlange chronische nekpijn.
Na enkele jaren van regelmatige lessen ben ik geleidelijk aan ook mentaal positief geëvolueerd. Ik merk dat ik nu veerkrachtiger, creatiever, meer ontspannen en positiever in het leven sta. Dit is een evolutie die zich nog steeds voortzet!
Het unieke aan deze techniek is dat je er zelf mee aan de slag kan. Ik merk nu veel vroeger wanneer er zich spanning in mijn lichaam opbouwt en kan deze ook snel weer loslaten.
Miguel is een zeer getalenteerde leraar. Naast de standaard “hands on” (lichte aanraking en sturing met de handen), heeft hij de gave om je, met zijn creatieve beeldtaal, telkens weer iets nieuws te laten ontdekken over hoe een natuurlijke coördinatie aanvoelt. Na een les kom je dan ook lichter en vrijer buiten!”

Frederik Martens

Pianist

“Als beroepsmuzikant vind ik het onontbeerlijk om bewust te worden van mijn houding en zo ontspannen mogelijk te kunnen bewegen met mijn instrument. Alexandertechniek helpt mij blessures te vermijden, stress te verminderen en meer vrijheid te ervaren in beweging.”

Joke Van den haute

Bediende

“Ik heb een bureaujob waardoor stress en spanning zich snel vastzetten in mijn rug en nek. Ik was verrast dat ik na les één helemaal ontspannen en relax buiten kwam. Ik ben benieuwd wat AT nog voor mij kan betekenen.”

Lieze ruys

Mindfulness Trainer

AT heeft er voor mij voor gezorgd dat ik me steviger voel. Mijn lichaam voelt vaster aan, als in gegrond en stabiel, alsook mijn geest helderder en meer gericht. Ik heb al vaak inzichten gekregen over mijn denken, doen en bewegen, waarmee ik dan aan de slag kan in het dagelijkse leven. Ik kan heel verdrietig en gesloten toekomen en open en blij weer weg gaan na een les. AT geeft me letterlijk en figuurlijk richting; mijn lichaam voelt sterker en fitter, mijn geest soepelder en creatiever. Echt een aanrader!

Emilie de Vlam

Performance artist, danser-choreografe

“Miguel gaat doortastend te werk. Met veel humor rammelt hij aan je zenuwstelsel en laat de energie verder zelf haar weg banen. Je leert opnieuw liggen en staan, en zitten, en van het een naar het andere overgaan. Hij brengt je lichaam in beweging, via een soort vertraagd skateboarden binnen in jezelf.”


Hoe verloopt een les?

De AT wordt aangeleerd door gebruik van de handen van een leraar.

Deze zal je begeleiden bij eenvoudige bewegingen als rechtstaan uit een stoel of het liggen op een tafel.

Ondertussen beoefen jij het niet-doen, zodat je lichaam ervaart wat een optimalere tonus is tijdens het uitvoeren van die bepaalde handeling.

Je zal versteld staan over hoeveel minder inspanning dagdagelijkse bewegingen kosten.

Verder worden ATprincipes duidelijk gemaakt door uitleg over anatomie, beelden en filmpjes, ‘games’ en het aanbrengen van abstracte, nieuwe ideeën.

Een les AT duurt 1 uur.

Er zijn geen speciale kledingvereisten; doe gewoon gemakkelijke kleren aan.

Waar vind ik meer informatie over AT?

Check volgende links & websites:

 De vereniging voor leraren AT in België

De Nederlandse Vereniging van Leraren AT

The global online resource for the alexander technique, met interessante medische en wetenschappelijke studieresultaten over AT.


ATA in real life

bij SAAM in Gent


Alexander Techniek op VindEenTherapeut.beLaten we samen wat leren